The Swallows pelopor awal Muzik Rock dan Punk Rock di Malaya??Kumpulan The Swallows merupakan sebuah kugiran yang aktif pada era 1960-an di Malaya (Sebelum ditukar kepada nama Malaysia). Ia pernah merakamkan lagu pada piring hitam dengan penyanyi utamanya Kassim Slamat, dan Ahmad Daud. Music mereka sering dikatakan oleh peminat dalam dan luar negara sebagai di antara band awal yang memainkan muzik Rock dan punk rock, apa yang pihak I.ROCK Magazine dengarkan lagu-lagu meraka..  ya memang tepat sekali, kerana mereka menyampaikan muzik mereka sangat liar sekali.dan jarang sekali pada zaman itu di bawakan oleh band-band yang lain. kebanyakkan mereka masih menkekalkan irama Pop Yeh Yeh ketika itu.. tetapi lain pula dengan band the swallows ini muzik mereka sangat liar dan agresif sekali. ada diAntara muzik mereka , seakan-akan muzik Rock , Punk Rock , Grunge dan Alternative.  Band ini pada mulanya bermula dengan nama "King Creole" - daripada filem tajuk poster satu Elvis Presley yang mereka pakai pada tahun 1958.
 
Kumpulan The Swalows ini mula dikenali dengan lagu Si Manis 17 yang dimuatkan dalam filem Sayang Si Buta. Lagu itu dinyanyikan Ahmad Daud.(bapa kepada Fauziah Ahmad Daud atau Ogy ahmad daud) .  


Apabila Cliff Richard & The Shadows datang ke Singapura untuk bermain di Stadium Gayworld pada tahun 1961 , band garaj membuat pelbagai persiapan dengan seluruh Singapura untuk mencontohi perbuatan dan peristiwa band-band barat ini,  permulaan band - band baru ditubuhkan. Band Instrumental seperti The Swallows dilihat penuh maju ke hadapan untuk mengambil peringkat antarabangsa ; serupa dengan apa yang penonton tempatan menyaksikan apabila Cliff Richard & The Shadows .  

Semasa tempoh formatif , budaya popular dari barat ini telah perlahan-lahan mendapatkan momentum untuk menyebarkan kegilaan band dikalangan pra-remaja dan remaja di Malaysia dan Singapura.(sebelum itu Malaya) , muzik Banyak dipengaruhi oleh Amerika dan British rock band memainkan peranan penting , khususnya, The Ventures ( AS ) dan The Shadows (UK ) yang bermula pembentukan mereka pada tahun 1958, The Swallows disertai oleh Yahaya Galib dan Hamid Ba'ahs hanyalah membawakan lagu-lagu instrumental sahaja - salah satu yang dikenali sebagai ' Senandung Malam (Star Lover ) yang terdiri oleh legenda P. Ramlee. The Swallows merupakan band sokongan bermastautin di Panggung Negara (National Theatre of Singapore) dan fronted nama-nama popular seperti Rafeah Buang, Andy Young, Ahmad Jais, M. Bakri , Sanisah Huri , Ahmad Daud dan P. Ramlee. pernah di Iringi oleh mereka ,  

Kemudian , semasa pertengahan 60-an , The Swallows mengambil penyanyi yang lebih kekal iaitu Kassim Slamat yang memberikan mereka sebuah lagu hit bertajuk ' La- a- Obe '; sebuah lagu dengan bahasa Bawean yang masih popular hari ini. Lagu ini terbukti menjadi hit tepat pada masanya,  sama seperti diera  seorang penyanyi popular dengan nama Ahmad Daud.

Ahmad Daud & The Swallows

Apabila Ahmad Daud meninggalkan kumpulan itu sebagai penyanyi, tempatnya terus digantikan oleh Kassim Selamat.  band ini terus menukarkan nama mereka sebagai Kassim Slamat & The Swallow,  Dan ia berjaya mendapat perhatian peminat, dan mereka mendapat banyak undangan bagi mengadakan persembahan di pelbagai tempat. band ini membuat persembahan di German, sehingga membuatkan peminat disana mengilakan kumpulan ini sehungga sekarang , ada yang melabel muzik mereka sebagai pelopor muzik rock atau punk rockers, kebanyakkan riff-riff gitar mereka boleh dapat didengar atau dimainkan kembali oleh kumpulan barat The Kinks, atau pernah dibawa oleh kumpulan search lagu the kirks iaitu ditukar kepada lagu melayu bertajuk sirih dan gambir.

Kumpulan The Swalows adalah antara kumpulan muzik terawal yang menjadi artis di bawah label EMI.The Swallows Jacket


Kumpulan The Swallows kemudiannya kurang aktif membuat rakaman akibat penjualan rekod piring hitam yang menurun akibat kegiatan cetak rompak. Mereka bagaimanapun turut terbabit dalam persembahan muzikal Suzana@60-an di Istana Budaya 2006. 

 
Antara Kulit Album Ep Dan Single sepanjang career mereka. THE SWALLOWS - LEK PAJU MOLEK (Bahasa Bawean)


THE SWALLOWS - LA NGOMBER (Bukan Klip asli)


THE SWALLOWS - NGA LOMPAK A GO GOTHE SWALLOWS- LA O BE (Telah Berubah)AHMAD DAUD & THE SWALLOWS.

KOMENTAR